20 Ekim 2009 Salı

Gecikmiş Haberler: Dün ve Bugünün toplantı notları

11 Eylül 2009 tarihinde platformumuz üyelerinden bilgilendirme ve propaganda sekreterimiz Dr. Umur Gürsoy, üyelerimize internet üzerinden şu mesajı çekerek yapılan toplantılardan haberdar etmiş:

Kavaklarını övmekten;
Kuru kuruya sevmekten
Ne çıkar ki memleketim

Kara toprağa eğilip,
Yüzümün terini silip
Bir tek kavak dikemedim...


Nazım Hikmet Ran


Sevgili Osmaniyeli çimento fabrikası karşıtları ve çağdaş yaşam savunucuları,

09.09.2009 Çarşamba günü saat 20.30'da yaz sezonunu bitirip yeni çalışma sezonunun ilk çarşamba (sohbeti) toplantısını yaptık. Diğerlerinden farklı olarak bu kez büyük bir katılım vardı; çünkü aramıza Zehra Edebali katıldı. Kendisi Bilkent Üniversitesi Halkla ilişkiler bölümünde okuyormuş ve Osmaniye'nin genç iş kadınlarından ve bize büyük bir ivme katacağı ilk günden anlaşıldı.
Zehra Hanım'dan başka sen ben bizim oğlana benzer bir katılım oldu. Metin Önal, ben, Halil Çelikkıran, oğlu Veli Çelikkıran, Ali Tıraş ve Tuğba Tarhan ve Hüseyin Kök. Hakan Şenyiğit denize düşmüş, denizdeyim gelemiyorum diye kısa mesaj çekti.

Önce yaklaşan eğitim sezonu başlangıcı nedeniyle çağdaş yaşamı destekleme derneğininin yeni burslar yaratması için neler yapacağımızı tartışıp çok acele (bugün gününü 17 Eylül 209 Perşembe olarak belirledik) Osmaniye'nin ileri gelenlerinden oluşan birinci gruba (Organize sanayi ve Osmaniyeli iş adamları, üniversite ve hekim ağırlıklı) bir iftar yemeği vererek derneğimizi tanıtmaya karar verdik. Tabii tanıtım sonrasında sohbetlerdeki amacımız katılımcılardan öğrenci bursu destekçisi olmaları için sürekli banka ödemesi talimatı istenecek. Bugün bu yemeğe çağrılacakların listeleri ve yemek yer ve yemek salonunu eksikleri belirlenip görev paylaşımı yapılmaya çalışıldı.
Yemekte müzisyen dostlarımızdan sohbeti engellemeyecek volümde fasıl ve yemek müziği yapmalarını rica edeceğiz. Bu nedenle yönetim kurulununun hemendenizden çıkarak ve yayladan inerek iş başı yapmasını acilen talep ediyoruz.

Sonra ilimizin çevre sorunlarına ve şehir içinde yeni valimiz Celalettin Cerah ve yeni emniyet müdürümüzün uygulamaları anlatılarak tartışıldı.
Önce çevre sorunlarından söz edelim:
Bilindiği gibi Osmaniye organize sanayi bölgesi orta ölçeki sanayiler için yer seçimi ve ruhsatlandırması yapılmış bir sanayi bölgesidir. Bu bölgeye yapılacak orta ölçekli (tekstil, yem, un gibi ağır olmayan) sanayi tesisleri ortak alınmış Çevresel etki değerlendirme belgesinden yararlanarak ayrıca bir ÇED belgelendirmesi sürecinden geçmezler.

Ancak ikisi bitmiş, ücüncüsü inşaa halinde üç ağır sanayi tesisi (demir çelik üretimi) orta ölçekli sanayi bölgemize yapılmıştır ve organize sanayi bölgesinin sınırlarına yeni bir arazi eklenmesi için ÇED ve ruhsatlandırma süreci sürmektedir. Bu durum, daha şimdiden Toprakkale ilçesini dumana boğan yeni fabrikalara yenilerinin eklenmesi demektir. Duyduğuma göre yeni eklenen bölge yeni yapılan cezaevine ve ceza evi lojmanlarına yeklaşık 100 metre yaklaşmaktadır. Oysa böyle bir organize sanayi bölgesinin sağlığı koruma bandının en az 500-1000 km olması geekir ve bu banttın öncesine (içine) hiçbir mesken, spor tesisi, okul ve insan yerleşimi yapılamaz. Cezaevi lojmanlarındaki çalışanlar ve aileleri ve mahkumlar için büyük sağlık riski vardır. Bu yönüyle yeni bögeye izin verilemez. Diğer bakanlıkların izinleri ayrıca bilinmemektedir.

Toprakkale Kalesinin kaleye çıkan toprak yolunun E-5 devlet karayolunu kestiği noktanı hemen karşısına, kaleye neredeyse 500 metre uzağa ve hakim rüzgarı üstüne bir kömür eleme ve depolama tesisi ruhsatlandırılmak istenmektedir. Kültür bakanlığı ve dibindeki mera varlığı yönünden Tarım bakanlığının ve Karayolları Genel müdürlüğünün engelleri söz konusu olmalıdır. Bizler de konuyu takip etmeliyiz.

Erzin Burnaz kumsalına yapılmak istenen ve kurulu güçleri 6 adet Sugözü termik santralı (7200 MW) büyüklüğünde biri hariç hepsi ithal kömürlü termik santral ve Çimento fabrikasının ÇED olur verilen yeni yerinin bilgilendirimesi için Osmaniye merkezde ekim ayı içinde bir panel yapılması önerisi destek buldu.

Çimento fabrikası ile mücadelede köylü arkadaşlardan bize henüz bir toplantı daveti gelmedi. Bu yönüyle davetsiz gitmenin uygun olmayacağını düşünüyoruz, ancak bu durumu kabullenmek de istemediğimiz için köylülere dağıtılmak üzere yeni yer seçimine özel bir çimento fabrikasını anlatan broşürü yaratıp en azından Köyyeri, Aşağı ve Yukarı Bozkuyu ve Bahçe köylerine dağıtılması da kararlaştırıldı.

Arif Keskiner'in geçen hafta yaptığı Osmaniye ziyaretinde ve sonrasında dile getirip önerdiği "Kültür bakanı Ertuğrul Günay'a açık teşekkür" önerisi de kabul gördü ve metnin hazırlanması için imeceye açıldı Arif ağabey bu teşekkür metni taslağını sen İstanbuldan yollasan, biz de burada basın yoluyla (ve siz İstanbul'da eş zamanlı olarak) açıklasak.

Daha sonra Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi (kısaltması OKÜ olarak yapılıyormuş) İktisat fakültesinden gelen açık uçlu sorularla dolu Osmaniye'yi nasıl bilirdiniz mealindeki anketin doldurulup yollanması için Metin Önal'ın bizlere birer soru kopyası vermesi beimsendi. Eğer Metin bize soru metnini hızla döndürürse ayın 14'ünde geri istenen anketin sorularını iyi ve amacına uygun yazabiliz.

Burs toplama ve iftar yemeği organizasyonunu yapabilmek için 17 Eylülde. Edebali Petrol arkasındaki çimenlik bölümde açık hava iftar olarak yapılacak organizasyona kadar her akşam dernek binasında (İstasyon cd. Karakol karşısı) saat 20.00'de toplanmaya başladık. Böylece üzerimize aldığımız pekçok görevle birlikte propaganda broşürü, anket cevapları ve davet edileceklere gidecek ziyaretçi ekiplerinin belirenmesi ve günlük gelişmelerin kritiğinin yapılması mümkün olacak.

Tek eksiğimiz sizsiniz.

Yarın ve her zaman hepinizi çağdaş yaşamı destekleme derneğine üye, burs destekçisi ve gönüllü olarak "kavak dikmeye" aramızda bekliyoruz.

Tarihte bu günler:

09 Eylül 2009 Çarşamba: İzmir'in Kurtuluşunun, CHP'nin ve Boğaziçi Üniversitesi kuruluşunun,Sinema yönetmeni ve oyuncusu Yılmaz Güney'in ölümümün yıldönümü.

10 eylül 2009 Perşembe: Türkiye Komünist Partisi (TKP) kuruluşunun ve Türkiye İşçi Partisi Adana eski il başkanı Avukat Ceyhun Can öldürülüşünü yıl dönümü;

11 Eylül 2009 Cuma: Çukurova Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Tıp Fakültesi Nöroloji Kürsüsü Başkanı Profesör Dr. Fikret Ünsal'ın öldürülüşünün ve New York'un ''İkiz Kule'' gökdelenlerine yolcu uçaklarıyla terörist saldırının düzenlenişinin yıldönümleri.

Sevgilerimizle.
Umur Gürsoy

Hiç yorum yok: