12 Mart 2024 Salı

 

ARİF KESKİNER'İ SONSUZLUĞA UĞURLADIK

Osmaniye Kastabala Çevre Platformu'nun sevgili izleyicileri, 

Anadolu Ajansı'nın 12 Mart 2024 tarihli haberine göre Platformumuzun destekçisi sevgili Arif Keskiner aramızdan ayrılmış. Kendisini özlemle anacağız. 

Biz Osmaniyeli'ler onu filmleri kadar Osmaniye'nin tanıtımı ve kültürel mirasını korumak için verdiği destekle de hatırlayacağız.

Arif Keskiner, başarıyla sonuçlanan Osmaniye Kastabala Antik kenti üzerine yapılmak istenen çimento fabrikası savaşımımızda ve binasının yıkımını önlemek için yaptığımız ancak başarısızlıkla sonuçlanan Osmaniye Müzesi savaşımımızda eylemli yanımızda olmuş ve açtığımız 'ÇED raporu uygun kararlarının yürütmeyi durdurulması ve iptali davalarında' istenen yüksek bilirkişi ücretlerini önemli bölümlerine mali destek vermişti. 

Halet Çambel ile birlikte İstanbul basınını bilgilendirmede ve Kültür Bakanı Ertuğrul Günay ile görüşmelerimizde  elçimiz ve sözcümüz olmuştu.

Arif Keskiner, Çimento Fabrikasını topraklarımızdan kovaladıktan sonra, 2000'lerin başında platformumuzun verdiği savaşımın öyküsünü belgesel film yapmak istedi. Ancak savaşımın tamamlanmış anlatısını bitiremedik ve bu belgesel yapılamadı.

Arif Keskiner son kez altı ay önce yazdığı son kitapta bu savaşıma yer verdiğini ve kazanılan davanın tarih ve dosya numarasını istemiş ve yollamıştık. 

Eski adıyla 'Çimento Fabrikasına Karşı Osmaniye Kastabala Platformu' bileşenleri olarak bu çevre savaşımını en kısa zamanda kitaplaştırmaya söz vererek anısı önünde saygı ve sevgi ile eğiliyoruz. 

Kendisini tanımayanlar için AA'nın haberi şöyle:

Nazım Hikmet Kültür ve Sanat Vakfı tarafından sosyal medyada yapılan paylaşımda, "Vakfımızın kuruluşundan bu yana hep yanımızda olan, 33 yılımızı birlikte geçirdiğimiz, yönetim kurulu üyelerimizden, sinemamızın pek çok önde gelen yapıtında imzası, emeği olan sevgili ağabeyimiz Arif Keskiner'i kaybetmenin acısı içindeyiz. Başımız sağ olsun..." ifadelerine yer verildi.

Yönetmen ve gazeteci Nebil Özgentürk de üzüntüsünü, "Sinemacı, yapımcı Arif Keskiner’i kaybettik. 40 yıllık dostumdu. Binlerce dostu vardı zaten. Çokça sinemaseverin de hocasıydı. Abi yarısıydı birçoğumuz için. Ünlü mü ünlü Çiçek Bar'ın kurucularındandı. Çiçek gibi adamdı. Çok üzgünüm." sözleriyle aktardı.

İlk gençlik yıllarında Osmaniye'den İstanbul'a gelen, 27 yıl Beyoğlu'nda sanat ve edebiyat çevresinin nabzını tutan Keskiner, 1938'de Adana'da doğdu. İlk ve ortaokulu Osmaniye'de okudu.

Arif Keskiner, İstanbul Sultanahmet Ticaret Lisesinin ardından İstanbul Yüksek Ekonomi ve Ticaret Okulu'nu bitirdi. Askerlik görevini tamamladıktan sonra bir süre arkadaşı Yılmaz Güney'le çalıştı. Keskiner, dört yıl Ağaoğlu Yayınevi'nin müdürü olarak görev yaptı.

Kitapçılık, spor yazarlığı ve İsveç'te muhabirlik ve bulaşıkçılık yapan Keskiner, Türkiye'ye döndükten sonra 50 kadar fotoromanın yapımcılığını, senaristliğini ve yönetmenliğini üstlendi.

"Otobüs", "Kapıcılar Kralı", "Selvi Boylum Al Yazmalım", "Maden", "Köşeyi Dönen Adam" ve "Piyano Piyano Bacaksız" filmlerinin prodüktörlüğünü yapan Keskiner, "Yılanı Öldürseler" ve "Piyano Piyano Bacaksız" filmlerinin senaryo yazımına katıldı.

Halit Çapın'ın "Bay Alkolü Takdimimdir" adlı hayat hikayesinden TRT'ye üç bölümlük ilk diziyi çekti. Ardından beş bölümlük "Bizi Güldürenler" dizisini yaptı.

Keskiner, herkesin Çiçek Bar ya da "Arif'in Yeri" dediği, tüm sinemacıların ve sanatçıların uğrak yeri olan Sinema Sevenler Derneği Lokali'ni açtı. (Kaynak: https://www.aa.com.tr/tr/kultur/yapimci-arif-keskiner-vefat-etti/3162547#:~:text=%22Kap%C4%B1c%C4%B1lar%20Kral%C4%B1%22%2C%20%22K%C3%B6%C5%9Feyi,Keskiner%2C%2086%20ya%C5%9F%C4%B1nda%20vefat%20etti. 12.3.2024 tarihli erişim) 

7 yorum:

Adsız dedi ki...

Saygıyla anıyorum, ışıklarda uyusunlar,ruhu şad olsun.

Adsız dedi ki...

Üzgünüm bir değerimizi daha kaybetmek çok üzücü,ne yazlk hep iyiler gidiyor,ışıklar içinde uyusun

Halil ÇELİKKIRAN dedi ki...

Yaşar Abi'ni deyişiyle "O güzel insanlar, güzel atlara binip gittiler!"
Arif Abi'de sonsuzluğa yolcu oldu. Osmaniye Kesmeburun Köyü bitişiğine yapılması düşünülmüş çimento fabrikasına karşı mücadelemizin yiğit destekçisiydi. Hemşehrim olmasına karşın, çimento fabrikasına karşı mücadeleye başladığımız günlerde yüz yüze tanıştık. Daha sonra da yakın arkadaş olduk. İstanbul'da sıkça bir araya geldik. Halet Çambel Ablamız kalça kırığı ile yatağa bağlı kaldığı günlerde, Arif Abi ile birlikte, Halet Abla'nın ölümüne dek onu birkaç kez ziyaret ettik. Arif Abi bana göre insan sevgisi ile dolu, üretken, çalışkan, en az Yaşar Abi kadar da güzel yazabilen biriydi. Son yıllarında sık sık kan takviyesi gerektiren bir yaşam sürdü. Böyle olmasına karşın üretkenliğini yitirmedi. Onu sevmiştik. Işıklar içinde uyu Arif Abi. Bir gün buluşuruz, Çiçek Psajında, Beşiktaş'ta Balıkçıların orada olduğu gibi.

Adsız dedi ki...

Arif ağbi ile akrabalık ve aile dostluğu bağlarımızın yanısıra sizleri de tanıdığım büyük mücadelemiz Çimento fabrikasına karşı kurulan Kastabala Platformunda fikirdaşlık yapmak çok değerliydi. Güzel insandı ve biz onunla ailece görüşmekten mutlu oluyorduk. Kastabala platformu sürecindeki konferanslar, İbrahim Çenet bey'le düzenlenen film festivali, Kırmıtlı Kuş Cenneti mücadelesi ve onun okuma aşkı, yaratıcılığı.Üzgünüm.Güzel anılarımda hep yaşayacak.Saygı ile anıyorum.

Adsız dedi ki...

Arif ağbi ile akrabalık ve aile dostluğu bağlarımızın yanısıra sizleri de tanıdığım büyük mücadelemiz Çimento fabrikasına karşı kurulan Kastabala Platformunda fikirdaşlık yapmak çok değerliydi. Güzel insandı ve biz onunla ailece görüşmekten mutlu oluyorduk. Kastabala platformu sürecindeki konferanslar, İbrahim Çenet bey'le düzenlenen film festivali, Kırmıtlı Kuş Cenneti mücadelesi ve onun okuma aşkı, yaratıcılığı.Üzgünüm.Güzel anılarımda hep yaşayacak.Saygı ile anıyorum.
Tuğba Tarhan İnam

Yanıtla

Adsız dedi ki...

Güzel insanlar o güzel atlalara binip gidiyor. Türkiyem giderek yaşanmaz bir yer oldu. Dost ve akrabalarının başısağolsun. Işıklar içinde uyusun.
Baha

Adsız dedi ki...

Dostlar sağ olsun. ESERLERİYLE VE KALBİMİZDE YAŞAYACAKTIR. SEVGİYLE.
Umur Gürsoy