20 Ekim 2008 Pazartesi

İMZALAR TOPLU BASIN AÇIKLAMASI İLE BAKANLIKLARA POSTALANDI







18 Ekim 2008

Sayın Basın mensupları ve değerli Osmaniyeliler,

Bilindiği gibi İlimiz Merkez İlçe Kesmeburun Köyü'ne 250 metre mesafede ve Kazmaca Köyü başta olmak üzere pek çok yerleşim yerinin hakim rüzgarının estiği yönün önünde ve dünyaca ünlü ve Akdeniz Bölgesinin Efes Harabeleri önemindeki Kutsal Hierapolis Kastabala antik kenti kalıntıları içine inşaa edileceği için karşı çıktığımız Çimento Fabrikasına Karşı yöremizde toplanan 45 sayfa uzunluğunda 650 kişinin imzalarından oluşan ıslak (kağıt üzerinde atılan) imza kampanyası şimdilik sonuçlanmıştır.

İnternet üzerinden yürütülen elektronik imza kampanyamıza yoğun ilgi nedeniyle zaman zaman kilitlenmeler olması nedeniyle sadece 993 kişinin imza verebildiği anlaşılmıştır. Çok yakında internetdeki http://kastabala80.blogspot.com/ adresindeki web sayfamıza yeni bir imza kampanyası eklenerek internet üzerinden yürüttüğümüz kampanya devam ettirilecektir.

Ayrıca platformumuzun İstanbul ayağımızın sanatçılar arasında yürüttüğü “Kastabala’ya çimento Fabrikasına Hayır" imza kampanyasına ilk imzayı Yaşar Kemal atmıştır.

Bugün göndereceğimiz vatandaş ve köylülerimizin imzalarından başka halen platformumuzu oluşturan ve imzaları ile destek veren kuruluş ve sanatçılar şöyledir:

ÇİMENTO FABRİKASINA KARŞI OSMANİYE KASTABALA PLATFORMU BİLEŞENLERİ ve DESTEKÇİLERİ

Platform Bileşenleri: Osmaniye Çevre Dostları Platformu, Doğu Akdeniz Çevrecileri (DAÇE) Platformu (23 çevre koruma örgütünden oluşur), Atatürkçü Düşünce Derneği, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği, Hacı Bektaş Veli Derneği, Eğitim –İş Osmaniye Temsilciliği, Eğitim-Sen Osmaniye Temsilciliği, Osmaniye Çiftçiler Derneği, Anadolu Halk Bilimleri ve Kültürü Derneği, Adana-Osmaniye Tabip Odası Osmaniye Temsilciliği, Osmaniye Eczacılar Odası.

Platform Destekçileri: Osmaniye Barosu, Adana-Osmaniye Tabip Odası, Mimarlar Odası Adana Şubesi, Peyzaj Mimarları Odası, TEMA Vakfı Genel Merkezi, ÇEKÜL Vakfı, Arkeologlar Derneği, Doğayı Koruma Derneği, Çağdaş Sinema Oyuncuları Derneği, Sinema Sevenler Derneği, Sinema Oyuncuları Derneği, Nazım Hikmet Kültür Sanat Vakfı, Film Yönetmenleri Derneği, Çukurova Doğa Derneği, Türkiye Biyologlar Derneği, İstanbul Osmaniyeliler Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği, Doğa Derneği, Kazmaca Köyü Muhtarlığı, CHP, SHP, DSP, İP, EMEP İl Başkanlıkları,
Destek veren sanatçı ve bilim insanlarından bazıları:

Yaşar Kemal ve Arif Keskiner, Demirtaş Ceyhun olmak üzere Rutkay Aziz, Tarık Akan, Zeki Ökten, Nur Sürer, Bülent Kayabaş, Menderes Samancılar, Çetin Öner, Taner Barlas, Ülkü Ayvaz, Sunar Kural, Aydın Boysan, Alaattin Aksoy gibi sanatçıların yanı sıra Prof. Dr Türkan Saylan, Dr. Muazzez İlmiye Çığ, Prof. Dr. Coşkun Özdemir, Prof. Dr. Aydın Aytuna, Prof. Dr. Güven Arsebük ve Prof. Dr. Türkel Minibaş gibi sanatçı ve bilim insanları.

Hepinize platform adına sevgilerimizi sunarım.

ÇİMENTO FABRİKASINA KARŞI
OSMANİYE KASTABALA PLATFORMU
Sekreteri
Halil ÇELİKKIRAN

AYDINLIK DERGİSİ MÜCADELEMİZE ÜÇ SAYFA AYIRDI





Haftalık Aydınlık Dergisi'nin yeni sayısı Pazar günleri dağıtıma verilir. Kastabala'ya yapılmak istenen çimento fabrikasına karşı köylülerini, Osmaniyelilerin, sanatçıların ve bilim insanlarının açıklamalarına üç sayfa genişliğinde yer veren 12 Ekim 2008 Pazar günü dağıtıma verilen Aydınlık Dergisi hafta içinde hiçbir gazete bayiinde bulunamadı. Önce yerli dağıtımcının engellemesi diye düşündük. Daha sonra Osmaniye ile ilgili haber var, hepsi satıldı diye sevindik. Ama Aydınlık Dergisi'ni her zaman aldığını bildiğimiz arkadaşlarımız da dergiyi bulamadıklarını söyleyince aklımıza başka bir şey geldi. Birtakim gizli eller Osmaniye'ye gelen bütün (yaklaşık 15 adet) Aydınlık Dergilerini satın alarak toplatmışlardı. Sadece bir arkadaşımız dergiyi Osmaniye'de satın alabilmişti ve bize getirebildi ve Onun dergisinden gördüğünüz sayfaları resim haline getirebildik.
İnsanın aklına madem çimento fabrikanız bu kadar iyi bir yatırım da haberlerini niye engellemek için çalışıyorsun diye sormak gelmez mi?

16 Ekim 2008 Perşembe

Toplu Basın Açıklaması 18 Ekim 2008 saat 11.00'de

Çimento Fabrikasına Karşı Osmaniye'den toplanan 40 sayfayı bulan sıcak imzalar bir toplu basın açıklamasının arkasından Çevre ve Orman, Sağlık ile Kültür ve Turizm Bakanlıklarına postalanacaktır. İlgilenen platform ve basın üyelerinin 18 Ekim 2008 Cumartesi günü saat 10 30'da Osmaniye Merkez Postanesi önünde veya bekleme salonunda olmaları gereği duyurulur.

PLATFORM TOPLANTISI 11 EKİM 2008'DE YAPILDI





Çimento Fabrikasına Karşı Osmaniye Kastabala Platformu olağan toplantısı Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği lokalinde cumartesi günü (11 ekim 2008) saat 19 30'da yapıldı. Platform temsilcilerinden başka CHP, SHP il başkanları da katıldı., DSP il başkanı mazeret bildirdi. EMEP il başkanı partili kimliğiyle değil platform üyesi olarak katıldı.

40 sayfa ıslak imzanın (bölgede doğrudan imza atanlarla oluşan) ilgili bakanlıklara bir basın açıklamasını takiben gönderilmesi karar altına alındı. Aynı toplantıda intenet üzerinden sürmekte olan imza kampanyamızın son sayısı da açıklanacak. Sürmekte olan iptal davalarımız için ise idare mahkemesinin duruşmasının haberini bekliyoruz. Halen adli tatil sonrası Adana İdare Mahkemesi DAVALI devlet kurumlarına itiraz ve savunma için süre vermiş durumda. Ardında bilirkişi belirleyecek ve bilirkişi yerinde tespit gezisini ardından mahkemeye raporunu sunacak ve bir kez olan Mahkeme duruşmasına katılacağız. Baronun da davası idare makemesine açıldı. Belki mahkeme ikisini birleştirebilir.

İlk dava dilekçesindekiler dışında müdahil olmayı şimdilik dava karar sürecini uzatacağı için gereli görmedik.

Prof. Dr. Halet Çambel'in eşinin ölüm haberi üzerine verilecek ilan da konuşuldu. İlanın gazetelere verilen son şekli aşağıdadır.







Diyarbakır, Çukurova ve Osmaniye Karatepe ve Kastabala'daki tarihi ve doğal miraslarımızın koruyucusu ve onarıcısı Prof. Dr. Halet ÇAMBEL'in
Eşi, Arkadaşı, Yoldaşı,
Nazım'ın hapisane arkadaşı,
Karatepe Açık Hava Müzesi'ndeki eserlerin korunması için
Türkiye'nin ilk geniş saçaklı 'çıplak beton' uygulamasının ustası,

Şair, Edebiyatçı ve 1983 Uluslararası Ağahan Mimarlık Ödülü Sahibi

Nail ÇAKIRHAN
(Nail V.)

sonsuzluğa yürümüştür.

Sevenlerine sabır ve baş sağlığı dileriz.

ÇİMENTO FABRİKASINA KARŞI OSMANİYE KASTABALA PLATFORMU BİLEŞENLERİ ve DESTEKÇİLERİ
Platform Bileşenleri: Osmaniye Çevre Dostları Platformu, Doğu Akdeniz Çevrecileri (DAÇE) Platformu, Atatürkçü Düşünce Derneği, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği, Hacı Bektaş Veli Derneği, Eğitim –İş Osmaniye Temsilciliği, Eğitim-Sen Osmaniye Temsilciliği, Osmaniye Çiftçiler Derneği, Anadolu Halk Bilimleri ve Kültürü Derneği,

Platform Destekçileri: Osmaniye Barosu, Adana-Osmaniye Tabip Odası, Mimarlar Odası Adana Şubesi, Peyzaj Mimarları Odası, TEMA Vakfı Genel Merkezi, ÇEKÜL Vakfı, Arkeologlar Derneği, Doğayı Koruma Derneği, Çağdaş Sinema Oyuncuları Derneği, Sinema Sevenler Derneği, Sinema Oyuncuları Derneği, Nazım Hikmet Kültür Sanat Vakfı, Film Yönetmenleri Derneği, Çukurova Doğa Derneği, Türkiye Biyologlar Derneği, İstanbul Osmaniyeliler Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği, Doğa Derneği, Kazmaca Köyü Muhtarlığı, CHP, SHP, DSP, İP, EMEP İl Başkanlıkları

ATLAS DERGİSİ EYLÜL 2008 SAYISINDAN

KASTABALA'YA FABRİKA
Bunu da Gördük!
Osmaniye'de 'Çukurova'nın Efes'i' olarak bilinen 2 bin 500 yıllık Hierapolis (Kastabala) antik kenti üzerine çimento fabrikası yapılmak isteniyor. Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporunda ise Kastabala yok sayılıyor.

Osmaniye'deki Kastabala antik kentinin üzerine çimento fabrikası yapılmak isteniyor. Fabrika, tiyatro ve hamam kalıntılarının yanı başına inşa edilecek.

Murat Akman
ÇED Raporu Proje Tanıtım Dosyası'nın 44. sayfasında 'Arkeolojik Miras' adlı bölümde şu ifade yer alıyor: 'Proje alanı ve yakın çevresinde arkeolojik miras bulunmamaktadı r.' Kentin kalesi, sütunlu caddesi, 5 bin kişilik tiyatrosu, hamamları, kaya mezarları, çokgen apsisli kiliseleri ve merdivenli giriş kapısı dimdik ayakta. Ama ÇED raporuna göre aslında bunlar yok! Çimento fabrikasının kurulmasıyla yöredeki yerleşimler, Kırmıtlı Kuş Cenneti ve Ceyhan Nehri Deltası da olumsuz etkilenecek. Bu yüzden fabrikanın yerinin değiştirilmesi gerekiyor.
Katliamın engellenmesi için Osmaniye Baro Başkanlığı ve fabrikadan zarar görecek köylüler yürütmenin durdurulması için dava açtı. Birçok sivil toplum kuruluşu da 'Çimento Fabrikasına Karşı Osmaniye Kastabala Platformu'nda bir araya geldi. Oluşumun onursal önderliğini uluslararası pek çok ödülün sahibi, arkeolojimizin duayenlerinden Prof. Dr. Halet Çambel yapıyor.
'Kastabala hepimizindir' diyen platform bir imza kampanyası da yürütüyor. Kampanyaya katılım için:
http://kastabala80. blogspot. com
ATLAS - Eylül 2008, sayı 188

11 Ekim 2008 Cumartesi

KARATEPE VE KASTABALA'NIN KORUYUCU ANNESİ HALET ÇAMBEL'İN EŞİ NAİL ÇAKIRHAN'I SONSUZLUĞA UĞURLUYORUZ




Diyarbakır, Çukurova ve Osmaniye Karatepe ve Kastabala'daki tarihi ve doğal miraslarımızın koruyucusu ve onarıcısı Prof. Dr. Halet ÇAMBEL'in
Eşi, Arkadaşı, Yoldaşı,
Nazım'ın hapisane arkadaşı,
Karatepe Açık Hava Müzesi'ndeki eserlerin korunması için
Türkiye'nin ilk geniş saçaklı 'çıplak beton' uygulamasının ustası,

Şair, Edebiyatçı ve 1983 Uluslararası Ağahan Mimarlık Ödülü Sahibi

Nail ÇAKIRHAN
(Nail V.)

sonsuzluğa yürümüştür.

Sevenlerine sabır dileriz.

ÇİMENTO FABRİKASINA KARŞI OSMANİYE KASTABALA PLATFORMU BİLEŞENLERİ ve DESTEKÇİLERİ
Platform Bileşenleri: Osmaniye Çevre Dostları Platformu, Doğu Akdeniz Çevrecileri (DAÇE) Platformu, Atatürkçü Düşünce Derneği, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği, Hacı Bektaş Veli Derneği, Eğitim –İş Osmaniye Temsilciliği, Eğitim-Sen Osmaniye Temsilciliği, Osmaniye Çiftçiler Derneği, Anadolu Halk Bilimleri ve Kültürü Derneği,
Platform Destekçileri: Osmaniye Barosu, Adana-Osmaniye Tabip Odası, Mimarlar Odası Adana Şubesi, Peyzaj Mimarları Odası, TEMA Vakfı Genel Merkezi, ÇEKÜL Vakfı, Arkeologlar Derneği, Doğayı Koruma Derneği, Çağdaş Sinema Oyuncuları Derneği, Sinema Sevenler Derneği, Sinema Oyuncuları Derneği, Nazım Hikmet Kültür Sanat Vakfı, Film Yönetmenleri Derneği, Çukurova Doğa Derneği, Türkiye Biyologlar Derneği, İstanbul Osmaniyeliler Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği, Doğa Derneği, Kazmaca Köyü Muhtarlığı, CHP, SHP, DSP, İP, EMEP İl Başkanlıkları

Ek bilgi:
http://www.akyaka.org/cakirhan/cakirhan_mimarisi_duruel.htm

5 Ekim 2008 Pazar

AYDINLIK DERGİSİ MÜCADELEMİZE GENİŞ YER AYIRDI

Bugün (05 Ekim 2008 Pazar) Sadullah Hoca telefonla arayarak bu haftaki Aydınlık Dergisi'nin Osmaniye Kastabala'ya yapılmak istenen çimento fabrikasına karşı mücadelemize geniş yer ayırdığını ve röportajlar yayınlandığını haber verdi. Dergiyi alınca resim halinde taratıp haberini blogspotumuza koyacağız.
Ayrıca bayram öncesinde Ulusal Kanal ekibi bizlerle bir de belgesel çekti. Belgeselin çekimi Ulusal Kanal'da haber sonu günü bölgesel haberlerinde gösterildi. Ayrıca belgeseli de ayrı bir program halinde yayınlayacaklar.
Not: Bu arada blogspot adresimize spam saldırısı nedeniyle kullanıma kapatılacaktır mealinde bir mesaj geldi. Gereken itirazı yaptık, ama inşaallah kapatmazlar. Bu takdirde bu haberi göremeyeceksiniz. Blogspotta şu anda okuyabiliyorsanız sorun kalkmış demektir.
Platformumuz adına, bizi izleyenlerin geçmiş şeker bayramınız kutlu olsun.