24 Şubat 2010 Çarşamba

KENT VE MÜZE PANELİ YAPILIYOR




Kültürler beşiği Çukurova'nın bereketli topraklarının doğu yamacı, Kaleler Kenti Osmaniye il olunca son iki valisinin de destek ve çabalarıyla Kültür Bakanlığı'na Osmaniye Müzesi binası olarak tahsis ve devir edilen Eski Valilik binası, Yeni vali Celalettin Cerrah'ın etrefında peydahlanan şakşakçı rant düşkünlerince Kültür Bakanlığından alınıp sergi salonları için dar, bodrumsuz tek katlı binası ve küçük bahçesiyle müze olmaya uygun olmayan, Koruma altındaki eski eser statüsünde olduğu için fiziki müdahale ve büyüme şansı olmayan Sağlık Meslek Binasına taşınmak isteniyor.




Osmaniye Kastabala Çevre Platformumuzun bileşenlerine Osmaniye'nin müze mücadelesine katılmak isteyen Kınık Gazetesi, Türkocağı Derneği, Osmaniye Tanıtım Derneği, Osmaniye Musiki Derneği, Kültür ve Turizim Derneği, Eczacılar Odası ve Neva Musiki Derneği'nin de eklenmesiyle kurulan Osmaniye Müze Platformu çeşitli bilgilendirme ve hak arama mücadelesi yapmaya başladı.




Bu kapsamda 27 Şubat 2010 Cumartesi saat: 13.00'de Osmaniye Ahmet Şekip Ersoy Kültür Merkezi Salonunda Çukurova Üniversitesi Fen ve Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Başkanı dünyaca ünlü Çukurova ve Eski Çağlar Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Ünal ve Sinema yapımcısı ve yazar hemşehrimiz, sanat adamı Arif Keskiner'in konuşmacı olduğu, Sinema sanatçısı Tarık Akan'ın da misafir katılımcı olarak desteklediği bir "Kent ve Müze" Panel düzenledik. Afişte adı olan Rutkay Aziz son anda maazeret bildirdi. Büyük ihtimalle Necati Doğru gibi bir ulusal gazete yazarının da aramızda olmasını bekliyoruz.




Panel'in başlangıcında Neva Musiki Derneği üyelerinden oluşan bir gençler orkestrası populer müziğimizin nitelikli örneklerinden mini bir dinleti yapacaklar.


Hepinizi panelimize ve Osmaniye müzesine sahip çıkmaya bekliyoruz.

Kültür Bakanımız çevredeki kirli görüntülerden utanmış

Macaristan Kültür Bakanı ile gezerken çok utandım

http://hurarsiv.hurriyet.com.tr/goster/haber.aspx?id=13695003&yazarid=44&tarih=2010-02-05

(Vahap Munyar'ın 05.02.2010 tarihli Hürriyet Gazetesindeki yazısı)

Tekel Sigara'yı Cinven alsa, iki fabrika ile 3 bin işçi kalacaktı AĞUSTOS 2008'de, Tekel'in sigara bölümünün özelleştirme ihalesinin bittiği an Cinven adlı fon adına masada olan Cahit Düzel'i aradım:......

Macaristan Kültür Bakanı ile gezerken çok utandım

KÜLTÜR ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'la önceki gün İstanbul'da, “erken rezervasyon kampanyası”nın tanıtımı sonrası buluştuk.Masada TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy, İkinci Başkan Talha Görgülü, TUROB Başkanı Timur Bayındır, TUREB Başkanı Şerif Yenen, ATİD Başkanı Seçim Aydın ve dDf'in ortaklarından Esra Ekmekçi vardı.Ertuğrul Günay, 2 Şubat'ta Macaristan Kültür ve Eğitim Bakanı Istvan Hiller'le Adana-Osmaniye-Kadirli'de karayoluyla yaptığı geziyi anlattı:- Çevreye sürekli göz gezdirdim, konuk bakanın yanında çok utandım.- Neden?- Tüm kentlerimiz “rant yağması” yüzünden içler acısı görüntü içinde. Sıvasız binalar, demir filizleriyle her an yükselmesi söz konusu konutlar... İnanılmaz çirkin görüntü var. Balkonların hiçbirinde doğru dürüst çiçek yok.Günay, benzer bir yolculuğu Macaristan'da yaptığına dikkat çekti:- Kentlerde insanın gözünü rahatsız eden hiçbir görüntü yok. Balkonlardan çiçekler sarkıyor. Binaların hepsi sıvalı, boyalı...Günay, bu izlenimini aktarmasının nedenini şöyle açıkladı:- Türkiye'ye 2009'da 27 milyon 177 bin turist geldi. Krizde gelen turist artışı yüzde 3'e yakın. Bu, memnun edici bir sonuç. Ancak, turizm için güzel oteller yapmak yetmiyor. Kentlerimizin de hem bizi, hem turisti rahatsız eden görüntüden kurtulması gerekiyor.Günay, sözünü belediyeler ve vatandaşlara çağrıyla noktaladı:- Artık “rant yağması” bitsin. Türkiye, elini yıkayıp, temizlesin. Bütün kentlerimizi çirkin görüntüden kurtarmak için vatandaşlar ve belediyeler üstüne düşeni yapsın.

KÜLÜTÜR BAKANINA TEŞEKKÜR PLAKETİ VERİLDİ

KÜLTÜR BAKANINA TEŞEKKÜR PLAKETİNİ SONUNDA VERDİK

























Sayın Kültür ve Turizm Bakanımız Ertuğrul Günay, Osmaniye Cebeli Bereket Kültür Merkezi'nde oluşturulan Bela Bartok Müze ve Sergi Salonu'nun açılışı için Macaristan Kültür Bakın ile ilimizi ziyaret ettiğinde, Osmaniye Valiliği Özel Kalem Müdürlüğüne baş vurarak, her iki bakana da gezilerini uygun bir anında mümkünse Bela Bartok Salonu açılış töreninde kendilerine, Osmaniye Müze Müdürülüğü'nü açılması, ve Kastabala kazılarındaki desteklerinden ötürü Osmaniye Müze ve Kastabala Çevre Platformları olarak el ürünü Kastaba çizimleri olan çini tabak üzerine yazılmış bir teşekkür plaketi vermek isteğimizi bildirdik.
Valilik özel kalemi bizi Vali Yardımcılarından birisine gönderdi. İl kültür müdürünün de tesadüfen bulunduğu makam odasında vali yardımcısına isteğimizi ilettik. Vali yardımcısı, Macaristan Bakanı'nın bu işle ne ilgisi var şeklinde garip bir soru sordu. Biz de birine verirken diğerine vermemek olmaz, hem biz Osmaniyeyi temsil ediyoruz ve ona da günün anısına kalıcı bir hediye vermek istiyoruz, dedik. V. Yardımcısı, bu işleri vali Celalettin Cerrah'a açmadan size ne olumlu ne de olumsuz bir cevap veremem dedi.

Biz cevabı almıştık aslında.
Bunun üzerine plaket töreninde bizzat bulunmak üzere sırf bu nedenle İstanbul'dan gelen Arif Keskiner ağabeyimize, arkadaşı olan sayın bakana durumu açması için görüşmeye çalışması ve müze binası üzerinde oynana oyunlardan haberdar etmesi amacıyla çabalamasını rica ettik. Nitekim, açılış töreni sonunda Arif Keskiner, bakanla yenen öğle yemeğine bakını kendisini muhabbetle davet etmesi üzerine katıldı ve kendisine durumu biraz açıp kendisine Karetepe'de plaket vereceğimiz söyledi.

Karatepe'de ise 94'lük Karatepe Çınarı Halet Çambel, misafirlerini bekliyordu. Ondan bakanımıza verilecek çini tabağı kendisinin vermesini istedik. Bizi kırmadı. Macaristan Bakanınkini da Arif Ağabey verdi. Tabakla birlikte bakanla yalnız görüşme fırsatını pek verilmeyen Halet Çambel bakanın koluna girerek kısa bir ikili yürüyüş yaparak sorunlarımızı dile getirdi ve bakanın eline isteklerimizi anlatan bir mektup verdi ve vasiyetini bakanı kulağına fısıldadı: "Müze binamızı başka bina ile değiştirme ve Aşağı Bozkuyu' ile Köyyeri köyleri arasına yapılacak, Karatepe Açık hava müzesi ve Milli Parkına çok yakın ve rüz gar yönü önüne kurulmak istenen Çimento fabrikasına izin verirsem hakkımı helâl etmem"

DAVAYI KAZANDIK


KASTABALA ÇİMENTO FABRİKASI ÇED OLUR RAPORU İPTAL EDİLDİ
13.01.2009. tarihli BASIN AÇIKLAMAMIZ

Osmaniye İli Kesmeburun Köyü, Akyatan Mevkiinde Kastabala Antik şehri üzerine yapılması planlanan Entegre Çimento Tesisinin Çevre Bakanlığınca verilen ÇED Olur Raporu iptali istemiyle açtığımız dava Adana 2. İdare Mahkemesinin 11.12.2009 tarihli ve 2008/1186 E-2009/1530 K sayılı kararı ile kabul edildi.
Davanın duruşması sırasında mahkemece belirlenen bilirkişilere itirazımız üzerine yeniden seçilen 6 kişiden oluşan 2 ayrı heyetçe 8 saatlik keşif ve inceleme sonrası düzenlenen bilirkişi raporu doğrultusunda davanın kabulü talep edilmiş ayrıca kararın gerekçesinin dava dilekçesinde belirtildiği ve bilirkişi raporu ile de belirlenen hukuka aykırılıklar dışında çevre yatırımları konusunda çevreyi koruma sorumluluğu anayasa ve uluslararası normlarla yükletilen vatandaşlar için emsal ve çerçeve oluşturması açısından ayrıntılı oluşturulması istenmiştir.
Bu çerçevede, kararda:
Çimento fabrikalarının bulunduğu yerde canlı cansız tüm çevre üzerinde olumsuz ve telafisiz zararları olduğu;
Bu tesislerden kaynaklanacak partikül Madde (PM) emisyonlarının geniş etki alanı içerisinde mevcut kirlilik düzeyi ile birleşerek hava kalitesini sınır değerlerinin üzerine çıkaracağı;
İnsan yaşamını tehlike ile karşı karşıya bıraktığı;
Arkeolojik değerlere; korunması gerekli tarihi eserlere, yeraltı ve yerüstü su kaynaklarına, tarım alanlarına, yerleşim yerlerine geri dönüşümsüz zarar vereceği;
Usulünce kabul edilen uluslararası sözleşmelere aykırı olduğu;
Bölgenin yönetenlerce devlet destekli turizm, tarım ve zeytincilik faaliyet alanı tercih edilmesi ile çimento ve termik santral gibi kirletici sanayi faaliyetlerine açık tutulması arasında ciddi ve örtüşmez bir çelişkinin olduğu konularının da yer alması ve gerekçenin geniş tutulması talep olunmuştu.
Adana 2. İdare Mahkemesince çimento fabrikası kurulacak alanın, tarihi ve kültürel önemi olan mekânlara yakın olduğu; bu yerlere, tarım alanlarına, bitki örtüsüne ve türlerine, yöredeki yeraltı ve yerüstü su kaynaklarına dolayısıyla sulak alanlara ve sulak alan ekosistemi ile hidrojeolojik döngü üzerine olumsuz zararlar vereceği ve önerilen önlemlerin olumsuz etkileri giderecek düzeyde olmadığı sonuç ve kanaatine varıldığından Entegre Çimento Fabrikası Projesinde “Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) Olumlu Kararı” verilmesine ilişkin dava konusu işlemde hukuka ve mevzuata uyarlık bulunmadığından davamızın kabulüne dolayısıyla Kastabala üzerine yapılmak istenen çimento fabrikasının ÇED Raporunun iptaline karar verdi.
Tüm Osmaniye ve Türkiye kamuoyuna, duyarlı tüm vatandaşlarımız ve sivil çevre örgütlerine heyecanla ve tüm kamuoyuna saygı ile sunulur.

YENİKÖY VE KAZMACA KÖYLÜLERİ VE
OSMANİYE KASTABALA ÇEVRE PLATFORMU
BİLEŞENLERİ VE DESTEKÇİLERİ ADINA
AV. YEŞİM DAĞGEÇEN AYAZ