30 Kasım 2008 Pazar

ADANA'DA VE ANKARA'DA HAKİMLER VAR

Milliyet Gazetesi'nin 30 Kasım 2008 Pazar günü yayınladığı http://www.milliyet.com.tr/Yasam/HaberDetay.aspx?aType=HaberDetay&Kategori=yasam&KategoriID=5&ArticleID=1022464&Date=30.11.2008&b=Cevreciler%20betonu%20yendi&ver=87 adresinde okuyabileceğiniz "Çevreciler Beton'u Yendi" başlıklı haber bizleri pek sevindirmedi.

Zira, Çukurova bir tarım ve medeniyetler beşiği. Mete Bülgün, Çimento fabrikasına, gitsin İngiltere'de veya İspanya'da yer arasın. Çukurova'da 15 km'lik hangi mesafede zarar vermeyeceği bir yer, yerleşim yeri, doğa alanı, tarım toprağı, orman, sulak alan , sulama havzası bulabilir ki?

Olsa olsa ÇED raporlarına yalan bilgiler ve beyanlar koyarak bölgeyi bilmeyen ilgilileri ve yöneticileri kandırabilirler; bizleri değil. Güya fabrikasını şikayet eden bizler "ne bölgeyi biliyormuşuz ne de ne de kenti gezmişiz." Yalan söylemeyi meslek edinmişlerden ancak böyle açıklamalar beklenirdi.

Böyleleri bilmelidirler ki Adana'da ve Ankara'da hakimler vardır ve bu ülkenin doğa ve çevre korumacıları dimdik ayaktadır.

MAHKEME BİLİRKİŞİ ÜCRETİ İÇİN YARDIMINIZ GEREKİYOR

Köylük yerdeki kimi para ve işçilik isteyen işlerinin yapılmasında iki yöntem kullanılır: parası olmayan aile üyelerinin eli kürek tutan gençlerinin emeklerini katmalarına 'imece'; gücü kuvveti yerinde olmayan veya beden gücü yerine mal ya da para verecek kadar hali vakti yerinde olan ya da memleketlerinden uzakta gurbet eldeki köylülerin katkısını almak için toplanan paraya da 'salma' denir.

Osmaniye'de Kastabala antik kenti kalıntıları üzerine ve Kesmeburun köyüne 250 metre uzağa ve Tarihi Karatepe Açık hava müzesi ve Milli Parkına, Kırmıtlı Doğa Koruma alanı ve Kuş Cennetine ve Yaşar Kemal'in köyü Hemite'nin (Gökçedam) çok yakınına kurulmak istenen çimento fabrikasının yürütmeyi durdurma ve ÇED raporunu iptali istekli davamızda bilirkişi tayini aşamasına gelindi. Mahkemenin platformumuzdan istediği 4500 YTL bilirkişi ücretini 10 gün içerisinde toplamamız gerekiyor.

Şu sıralar Doğa Derneği Doğa Bisikletçilerinin imecesi ile güzel bir destek aldık; "Kastabala Vadisine Sadakat Bisiklet Turu" başarıyla tamamlandı. Şimdi hali vakti yerinde olan dünya köylülerimizin katkısını almak için salma salmaya sıra geldi

100 YTL'den fazla para göndermek isteyenlerin gerekenden fazla paranın toplanmaması için bizlerle eşgüdüm içerisinde önceden bize bildirerek para yollamalarını rica ederiz.

Banka hesap numaralarımız ve iletişim bilgilerimiz şöyledir:

Halil Çelikkıran: e- posta: hcelikkiran@yahoo.de
Banka Hesap No: ING Bank Osmaniye Şubesi (Banka kodu: 272) 3088812 nolu hesabı (eski OYAKBANK)

Umur Gürsoy: E-posta: sonbursali@yahoo.com
Banka Hesap No: İş Bankası Antalya Şarampol Şubesi (Banka şube kodu: 6207) 0240061 nolu hesabı

24 Kasım 2008 Pazartesi

KASTABALA VADİSİNE SADAKAT BİSİKLET TURU BAŞARIYLA SONUÇLANDI













































































































































































































































































































Sevgili arkadaşlar merhaba!
Bu gün 23 Kasım 2008 Pazar ve biz sicim gibi yağmur altında Osmaniye’den “Kastabala Antik Kenti” ne kadar bisikletlerimizle gittik.
Gidiş amacımızdan biri, Kesmeburun Köyü bitişiğine ve “Kastabala Antik Kenti” ne 500 m. uzaklığa yapılması düşünülen çimento fabrikasının yer seçiminin yanlış olduğuna dikkat çekmek içindi. Her koşulda çevreci hareketin yapılabileceğini de göstermiş olduk.
Bir antik kentin kalıntıları üzerine, sit alanlarına kolayca izin veren yöneticiler; yapılanların yanlış olduğunu anlatmaya çalışanlardan korkuyorlar. Geçen yıl antik kent “Kastabala” da uçurtma uçurmamıza 30 gün önceden başvuru yapmadığımız için izin vermemişlerdi. Biz orada 25-30 kişi ile uçurtma uçursak; yüzde doksanı hâlâ yer altında olan antik kente acaba ne zarar vermiş olacaktık. Çimento fabrikası yapacak olanlar uyduruk ÇED raporları ile gelip hazine arazilerine el koymaya çalışıyorlar. İş vaadi ile insanlarımızı kandırıp yandaş ta buluyorlar. Onlara engel olmak ta bizim gibi insanları, doğayı, hayvanları sevenlere düşüyor.
Dün de jandarmaya gidip “Kastabala Antik Kenti” ne yapacağımız bisiklet gezisi hakkında bilgi verdik. Doğa Derneği üyesi iki genç arkadaşın Ankara’dan Osmaniye’ye kadar bisiklet sürerek geleceğini. Onlara Adana’dan dört genç arkadaşın daha katılacağını. Osmaniye’den de ben Halil Çelikkıran ile Umur Gürsoy arkadaşımın eşlik edeceğimizi anlattık.
Pazar günü yağmur altında basın açıklamamızı “Karaoğlanoğlu” parkında yaptıktan sonra “Kastabala Antik Kenti” ne doğru bisikletlerimizi sürdük. Cevdetiye Kasabası’ndan “Kastabala Antik Kenti” ne dönüş yerinde jandarma kimlik yoklaması yaptı. Sonra yolumuza devam ettik. Kesmeburun Köyünü geçer geçmez yağmur şiddetini artırdı. Yol kenarlarından akan sular sel halini almaya başladı. Sağanak yağmur altında “Kastabala Antik Kenti” ne ulaştık. Orada bizi yine bir jandarma görevlisi ile Kültür Müdür Yardımcısı Garip Yıl karşıladı. Bu arkadaşları Pazar günü o yağmurlu havada görevlendiren valiliğin ve emniyet müdürlüğünün benzer duyarlılığı ve kuşkuyu antik kent üzerine çimento fabrikası kurmak isteyenlere de göstermelerini istemek sanırım hakkımızdır.
Atanmış il yöneticileri bu gün burada yarın bir başka ilde hizmet göreceklerdir. Biz ise burada doğduk burada yaşıyoruz. Yöremize, çevremize sahip çıkmamız doğal karşılanmalı. Yaptığımız işlerde bir art niyet ve çıkar düşünülmemeli. Biz çevreciler yaşadığımız yeri çocuklarımıza torunlarımıza daha yaşanılır halde bırakmak istiyoruz. Kimsenin havamızı, suyumuzu, toprağımızı kirletmesine izin veremeyiz.
Pazar günkü bisiklet sürüşümüz sıra dışı bir sürüş oldu. Gönül isterdi ki açık havada bisiklet sürebilseydik. İlkbahar geldiğinde bunu yine tekrarlayacağız. O zaman aramıza katılmak isteyenler bizimle bisiklet sürebilirler. Bu Pazar Ankara ve Adana’dan gelip “Kastabala Antik Kenti” ne bizimle bisiklet süren arkadaşlara, yollarda bize yardımcı olan jandarma ve emniyet mensuplarına teşekkür ediyoruz.
Çevremizi, doğamızı, havamızı, suyumuzu kimsenin kirletmesine izin vermeyelim. İşte size iş sahası diye: çevremizi, doğamızı, havamızı, suyumuzu kirletmeye çalışan yabancılara ve onların yerli işbirlikçilerine aldanmayalım.
Sağlıkla kalın, hoş kalın!

Halil ÇELİKKIRAN

22 Kasım 2008 Cumartesi

TOPLU BASIN AÇIKLAMASINA DAVET




Doğa Derneği'nin "Ankara-Osmaniye Kastaba Vadisi'ne Sadakat Bisiklet Turu" ve "Osmaniye-Kastabala Bisiklet Turu" Basın Açıklamasına Davet

Doğa Derneği'nin platformumuza destek vermek amacı ile düzenledikleri "Ankara-Osmaniye Kastaba Vadisi'ne Sadakat Bisiklet Turu"; bisikletçileri 'Doğa Bisikletçileri bugün saat 15.00'de Osmaniye ilimize varmışlardır.

Yarın, yani 23 Kasım 2008 Pazar günü Osmaniye Karaoğlanoğlu Şehir Parkı'nın PTT'ye bakan köşesinde saat 10.30'da Çimento Fabrikasına Karşı Osmaniye Kastabala Platformu ve Doğa Derneği Doğa Bisikletçilerinin "Kastaba Vadisi'ne Sadakat Bisiklet Turu" etkinliği ve platform çalışmalarının son durumu (mahkeme kararları ve imza kampanyası sayısı vb) hakkındaki ortak basın açıklamasını takiben Doğa Derneği ve Platformumuz üyelerinden oluşan 7 bisikletçi "Kastabala Vadisine Sadakat Bisiklet Turu"nun son etabı olan Osmaniye-Kastabala bölümünü tamamlayacaklardır.

Bütün yerel ve ulusal basınımızın değerli üyelerini ve platform üyelerimizi basın açıklamasına ve bisikletçilerimiz uğurlamaya davet ediyoruz.

Saygılarımızla.

Not: Basın açıklamasında Prof. Dr. Halet Çambel de aramızda bulunacak ve bizleri şereflendirecektir. Sayın Çambel'e ve sayın Osmaniye Barosu Başkanı Av. Hüseyin Sezgin'e birkez daha başsağlığı diliyoruz.

Yerinde görüntü alacak ve çekim yapacak Basın mensuplarını Kastabala'ya üyelerimizin arabaları ile götüreceğiz.


Dr. Umur Gürsoy
Çimento Fabrikasına Karşı
Osmaniye Kastabala Platformu
Bilgilendirme ve Propaganda Sekreteri

İletişim:
Umur Gürsoy : 0505 610 53 27
Halil Çelikkıran: 0505 284 26 99

Son bilgi ve gelişmelerin izlenenmesi için
http://kastabala80.blogspot.com/ adresinde yayındayız

19 Kasım 2008 Çarşamba

ULUSAL KANALDA KASTABALA BELGESELİ GÖSTERİMİ 20 KASIM 2008 PERŞEMBE (BUGÜN)


Ulusal Kanal'da Osmaniye Kastabala Tanıtımı ve köylülerimizin çimento fabrikası hakkındaki görüşlerini anlatan Belgesel 20Kasım 2008 perşembe günü (bugün) saat 17'deki haber programından sonra (yaklaşık 17,30'da) gösterime girecek.

Sevenlerimize, Osmaniye ve Çukurova aşıklarına, Kastabala'yı bilmeyenlere ve görmeyenlere, çimento fabrikasını Kesmeburun'un, Kazmaca'nın ve Kastabala'nın baş köşesine oturtmak isteyen bilir ve bilmez kişilere ve karar verme aşamasındaki tüm yetkililere duyurulur.

DOĞA DERNEĞİ'NDEN KASTABALA VADİSİNE SADAKAT BİSİKLET EYLEMİ BAŞLADI

Doğa Derneği bünyesindeki 'Doğa Bisikletçileri' Grubunun değerli üyelerinden ikisi, Osmaniye'deki antik Hierapolis Kastabala Kenti üzerine ve Kırmıtlı Kuş Cenneti ve Seyhan Nehri sulama havzası içine; Kesmeburun Köyü'nün 250 metre yakınına ve yaklaşık 2 km yakınındaki Kazmaca Köyü başta olmak üzere dört köyün hakim rüzgarı üzerine yapılacak olmasına rağmen "Proje alanı ve yakın çevresinde arkeolojik miras yoktur" cümlesi ile ÇED olumlu belgesini alarak küçük ortağı Türk olan İspanyol yatırımcı tarafından kurulmak istenen Üniversal Çimento Fabrikası'na Hayır demek için 18 Kasım 2008 salı günü Ankara'dan hareket ederek Kastabala'ya kadar bisikletle gelecekleri “Kastabala Vadisi’ne Sadakat” bisiklet turu adını verdikleri bir protesto etkinliğine başlamışlardır (bkz. http://www.dogadernegi.org/index.php?sayfa=haber&id=234).

İki bisikletçiye Adana'dan 25-30 dernek üyesi bisikletçi ve biz Osmaniye'den Çimento Fabrikasına Karşı Osmaniye Kastabala Platformu üyesi 3-5 bisikletçinin katılımı ile 23 Kasım Pazar sabahı arkadaşlar Osmaniye'de karşılanacak ve Kastabala'ya kadar birlikte grup halinde bisikletle gidilerek eylem sonlandıracaktır.

23 Kasım 2008 Pazar günü bisikletçiler karşılanacak ve saat 10.00'da Osmaniye'de PTT çapraz karşısındaki Karaoğlanoğlu şehir parkında bir basın açıklaması ile yerel basın mensuplarına röportaj olanağı sağlanacaktır.

Not: Ulusal gazetelerin yerel muhabiri ve platform destekçisi gazateci arkadaşlara ve paltform üye ve yerelden katılacak bisikletli arkadaşların dikkatine: Eylem Doğa Derneği'nin etkinliği olacaktır. Katılan grup ve kişiler Doğa Derneği'nin liderliğini ve otoritesini kabul edeceklerdir. (
http://www.dogadernegi.org)

Bu nedenle yerel olmayan ulusal basın açıklamaları ve haberler Doğa Derneği kaynaklı ve onaylı yapılacak bu kurumla iletişime geçilecektir.

DOĞA DERNEĞİ İLETİŞİM:
ANKARA OFİS
Adres:
Kennedy Cad. Boylu Apt. 50/19
Kavaklıdere / Ankara
Telefon: (0 312) 448 05 37 - 448 09 56
Faks: (0 312) 448 02 58
Eposta: doga@dogadernegi.org

İSTANBUL OFİS
Adres:
Bahçelievler Mah. Kaldırım Cad. No: 9/2 Çengelköy
Üsküdar / İstanbul
Telefon: 0216 462 2724
Faks: 0216 462 2744
Osmaniye Platform İletişimi:
Umur Gürsoy Cep Tel: 0505 610 53 27
Halil Çelikkıran Cep Tel: 505 284 26 99
http://kastabala80.blogspot.com/ adresinden yayındayız.

GÜZEL BİR HABER ÜMİDİYLE BAŞLAYAN GÜZEL BİR GÜN









































































































































Cuma akşamı, Osmaniye Kırmıtlı Kuş Cenneti'nin bekçisi ve hamisi, Belediye Başkanı sevgili Ali Murtaza Doğan'dan, "İyi haberlerim var, Kastaba'da kazı başlıyormuş" diye bir telefon geldi. Adana'dan Fotoğraf sanatçısı arkadaşı Hüseyin Karslı ile Kastabala'da gece ve gündüz fotoğraf çekimleri yaparlarken İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Eski Çağ Tarihi Anabilim Dalından Prof. Dr. Mustafa Sayar başkanlığında yerli ve yabancı arkeologlardan oluşan bir bilim heyetinin Kastabala'da çalıştığını öğrenmişler.



Durumu yerinde görmek ve hocaların kendilerinden öğrenmek için 15 Kasım 2008 cumartesi günü Ali Murtaza Doğan, Hüseyin Karslı, Umur Gürsoy, Halil Çelikkıran, Ali Tıraş ve Fahri Ünal sözleştik ve ekibi ziyarete, Kastabala'ya gittik. Yolda Kesmeburun Köyünün hemen sağ yanında kalan ve üzerine çimento Fabrikasının yapılmak istendiği tepeyi resimledik.

Güneşli bir Çukurova sabahıydı. Mustafa Hoca, yaptıkları çalışmanın kazı ön çalışması değil, her yıl yapılan ve Kastabala'nın sahipsiz olmadığını kanıtlayan yıllık dönemsel yüzey araştırması olduğunu anlattı. Bu çalışmayla yeni bir proje hazırlayıp, geçen yıl kazı başvurusu Kültür Bakanlığınca red edilen Antep Üniversitesindeki hoca akadaşı ile tekrar kazı başvurusu yapacaklarını anlattı.


Resimlerimizi çektirip Osmaniye'ye dönüyorduk ki Mustafa Hoca: "20 km öteden Kastabala'ya su getiren mühendislik harikası Kazmaca Köyü Nergis Mahallesi su kemerini görmek ister misiniz?" dedi. Biz hep bir ağızdan "Elbette" deyince "Bizim arabayı izleyin" dedi.

İşte dünya harikası bir doğa içindeki Kastabala'nın ve Anadolu'nun en iyi korunmuş Nergis Su Kemeri ve onun Ceyhan'ın Osmaniye'den gelen kolu Hamus Çayı içindeki yekpare mermer, tam kapalı künklerin ve bizlerin resimleri.

6 Kasım 2008 Perşembe

İmza Kampanyamız Yeni Adres ve Yeni Metinle ve İki dilde (Türkçe ve İngilizce) Yeniden Devam Ediyor

İmza Kampanyası Yeni Metni (Türkçe ve İngilizce)

İmza kampanyamız yeni (daha kısa) metinle ve yeni http://www.osmaniyearkeolojikmiras.com/kastabala.html adresinden devam ediyor. Lütfen Türkçe ve İngilizce olarak aşağıdaki imza metnini siz de onaylıyorsanız, verilen adrese tıklayıp istenen kısa bilgileri yazarak imza kampanyamıza katılınız. Yurtiçi ve yurtdışı tanıdıklarınız ve arkeoloji -çevre dostlarınıza duyurup imza vermeye davet ediniz. Eskiden imza verenlerin de tekrar imzalamasını rica ediyoruz. Sevgilerimizle.

HİERAPOLİS KASTABALA ANTİK KENTİNDE ÇİMENTO FABRİKASINA HAYIR!

Hierapolis Kastabala antik kenti, Osmaniye il merkezinin 12 km kuzeyinde, Ceyhan nehrinin kuzeyden batıya doğru çizdiği geniş kavis içinde konumludur. Bir kale ile taçlı kayanın eteğinde kurulu olan antik kent, batıda Tavşantepe, kuzeyde Çamlıbel mahallesi, doğuda Kazmaca köyü güneyde ise Kesmeburun köyünü kapsayan bir yayılım alanına sahiptir. Kilikya Bölgesinde Amanosların batısında stratejik coğrafi konuma sahip Hierapolis Kastabala antik kentinde üstünü yorgan gibi örten toprak yüzeyinde görülebilen sayısız yapı bulunmaktadır: İki adet sütunlu cadde, hamam, tiyatro ve stadyum, iki adet kilise, su kemeri ve çeşitli kalıntılar.Bir hazine arazisi olan antik kentin yayılım alanı içine özel girişimciler bir çimento fabrikası yapmayı planlamaktadırlar. Bu fabrikanın yapılmasıyla, Anadolu kültür mirasının en güzel eserlerinden biri olan antik kent, Ceyhan nehri havzasında yaşam bulan yabanıl hayat ve doğa, tarım ve kırsal yaşam çimento fabrikası yapımı ile geri dönülemez bir şekilde zarar görecektir.Hierapolis Kastabala antik kenti tüm insanlığın kültür mirasıdır. Bu mirasa hep birlikte sahip çıkalım.Çimento fabrikası yapımını protesto etmek ve durdurmak için imza kampanyasına katılın.

NO TO CEMENT FACTORY IN THE ANCIENT CITY OF HIERAPOLIS KASTABALA!

Ancient city of Hierapolis Kastabala is situated 12 km North of Osmaniye City Center where the River Ceyhan meanders widely from North to West. The ancient city founded at the skirts of a rock crowned by a castle has a chora expanding to Tavşantepe at west, at North to Çamlıbel, Kazmaca village at east and Kesmeburun village. Strategically located in Cilicia before the Amanus Gates Hierapolis Kastabala is buried with soil, not yet excavated, preserves some of its monuments rising above earth, such as colonnaded streets, baths, churches, theatre, stadium, aqueduct and various structures.At present, private entrepreneurs plan to build a cement factory within the chora of the ancient city of Hierapolis Kastabala. A cement factory will destroy the ancient city, which is one of the precious assets of cultural heritage of Anatolia; it will destroy nature, wild life; it will gradually destroy agriculture and country life.The ancient city of Hierapolis Kastabala is an asset of world cultural heritage and humanity. Let's protect it.Join the campaign to protest and to stop construction of the cement factory.