19 Kasım 2008 Çarşamba

GÜZEL BİR HABER ÜMİDİYLE BAŞLAYAN GÜZEL BİR GÜN









































































































































Cuma akşamı, Osmaniye Kırmıtlı Kuş Cenneti'nin bekçisi ve hamisi, Belediye Başkanı sevgili Ali Murtaza Doğan'dan, "İyi haberlerim var, Kastaba'da kazı başlıyormuş" diye bir telefon geldi. Adana'dan Fotoğraf sanatçısı arkadaşı Hüseyin Karslı ile Kastabala'da gece ve gündüz fotoğraf çekimleri yaparlarken İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Eski Çağ Tarihi Anabilim Dalından Prof. Dr. Mustafa Sayar başkanlığında yerli ve yabancı arkeologlardan oluşan bir bilim heyetinin Kastabala'da çalıştığını öğrenmişler.



Durumu yerinde görmek ve hocaların kendilerinden öğrenmek için 15 Kasım 2008 cumartesi günü Ali Murtaza Doğan, Hüseyin Karslı, Umur Gürsoy, Halil Çelikkıran, Ali Tıraş ve Fahri Ünal sözleştik ve ekibi ziyarete, Kastabala'ya gittik. Yolda Kesmeburun Köyünün hemen sağ yanında kalan ve üzerine çimento Fabrikasının yapılmak istendiği tepeyi resimledik.

Güneşli bir Çukurova sabahıydı. Mustafa Hoca, yaptıkları çalışmanın kazı ön çalışması değil, her yıl yapılan ve Kastabala'nın sahipsiz olmadığını kanıtlayan yıllık dönemsel yüzey araştırması olduğunu anlattı. Bu çalışmayla yeni bir proje hazırlayıp, geçen yıl kazı başvurusu Kültür Bakanlığınca red edilen Antep Üniversitesindeki hoca akadaşı ile tekrar kazı başvurusu yapacaklarını anlattı.


Resimlerimizi çektirip Osmaniye'ye dönüyorduk ki Mustafa Hoca: "20 km öteden Kastabala'ya su getiren mühendislik harikası Kazmaca Köyü Nergis Mahallesi su kemerini görmek ister misiniz?" dedi. Biz hep bir ağızdan "Elbette" deyince "Bizim arabayı izleyin" dedi.

İşte dünya harikası bir doğa içindeki Kastabala'nın ve Anadolu'nun en iyi korunmuş Nergis Su Kemeri ve onun Ceyhan'ın Osmaniye'den gelen kolu Hamus Çayı içindeki yekpare mermer, tam kapalı künklerin ve bizlerin resimleri.

Hiç yorum yok: