16 Ekim 2008 Perşembe

ATLAS DERGİSİ EYLÜL 2008 SAYISINDAN

KASTABALA'YA FABRİKA
Bunu da Gördük!
Osmaniye'de 'Çukurova'nın Efes'i' olarak bilinen 2 bin 500 yıllık Hierapolis (Kastabala) antik kenti üzerine çimento fabrikası yapılmak isteniyor. Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporunda ise Kastabala yok sayılıyor.

Osmaniye'deki Kastabala antik kentinin üzerine çimento fabrikası yapılmak isteniyor. Fabrika, tiyatro ve hamam kalıntılarının yanı başına inşa edilecek.

Murat Akman
ÇED Raporu Proje Tanıtım Dosyası'nın 44. sayfasında 'Arkeolojik Miras' adlı bölümde şu ifade yer alıyor: 'Proje alanı ve yakın çevresinde arkeolojik miras bulunmamaktadı r.' Kentin kalesi, sütunlu caddesi, 5 bin kişilik tiyatrosu, hamamları, kaya mezarları, çokgen apsisli kiliseleri ve merdivenli giriş kapısı dimdik ayakta. Ama ÇED raporuna göre aslında bunlar yok! Çimento fabrikasının kurulmasıyla yöredeki yerleşimler, Kırmıtlı Kuş Cenneti ve Ceyhan Nehri Deltası da olumsuz etkilenecek. Bu yüzden fabrikanın yerinin değiştirilmesi gerekiyor.
Katliamın engellenmesi için Osmaniye Baro Başkanlığı ve fabrikadan zarar görecek köylüler yürütmenin durdurulması için dava açtı. Birçok sivil toplum kuruluşu da 'Çimento Fabrikasına Karşı Osmaniye Kastabala Platformu'nda bir araya geldi. Oluşumun onursal önderliğini uluslararası pek çok ödülün sahibi, arkeolojimizin duayenlerinden Prof. Dr. Halet Çambel yapıyor.
'Kastabala hepimizindir' diyen platform bir imza kampanyası da yürütüyor. Kampanyaya katılım için:
http://kastabala80. blogspot. com
ATLAS - Eylül 2008, sayı 188

1 yorum:

tarık dedi ki...

Bu zihniyetli yöneticiler ülkemizi yönettikten sonra her türlü zenginliğimiz itinayla yok edilir,merak atmeyelim arkadaşlar.